Sectorul IMM-urilor din Romania in atentia d-nei. Francoise Le Bail

Comisia Europeana si-a propus ca pana la sfarsitul anului 2009 sa reduca cu 25% birocratia procedurilor administrative pentru mediul de afaceri si dorim sa convingem statele membre sa faca acelasi lucru, a declarat d-na. Francoise Le Bail, director general adjunct al DG Intreprinderi & Industrie din cadrul Comisiei Europene
Comisia Europeana si-a propus ca pana la sfarsitul anului 2009 sa reduca cu 25% birocratia procedurilor administrative pentru mediul de afaceri si dorim sa convingem statele membre sa faca acelasi lucru, a declarat d-na. Francoise Le Bail, director general adjunct al DG Intreprinderi & Industrie din cadrul Comisiei Europene, la intalnirea pe care a avut-o cu Presedintele CCIR, Dragos Seuleanu si presedintele CCIB, Stefan Popa.
Doamna Le Bail, a carei functie include rolul de reprezentant special al Comisiei pentru intreprinderi mici si mijlocii, a venit in Romania pentru a identifica problemele cu care se confrunta acest sector si modalitatile prin care Comisia Europeana poate contribui la potentarea lui.
90% din intreprinderile mici si mijlocii din Europa au mai putin de 10 angajati, insa fondurile alocate in vederea sustinerii acestora nu sint deloc neglijabile. Comisia Europeana a alocat nu mai putin de 1 miliard de Euro pentru programe de sprijinire a sectorului IMM.
In Romania sectorul IMM este sprijinit de minister prin consultanta pe bani publici, servicii furnizate deja de ceva timp de catre Camerele de Comert. Acest fapt conduce nu numai catre o dublare a activitatilor in planul serviciilor, dar si la o lipsa acuta in ceea ce priveste strategiile si politicile care ar contribui decisiv la dezvoltarea sectorului IMM”, a declarat presedintele CCIR, Dragos Seuleanu.
Solutia unei ascensiuni a sectorului IMM este inovarea, iar intersul antreprenorilor pentru acesta tema a fost evidentiat de participarea intr-un numar impresionant la salonul pentru inovatie din cadrul targului organizat de curand de catre Romexpo” a adaugat Dragos Seuleanu.
Fondurile europene pot asigura o contributie importanta la sustinerea inovarii si transferului tehnologic, fara de care nu este posibila dezvoltarea sectorului IMM, insa aici va fi decisiva capacitatea de absorbtie.
O alta idee sustinuta de Dragos Seuleanu in vederea dezvoltarii sectorului IMM a fost aceea de initiere a unei legi referitoare la parteneriatul public privat legata strict de sectorul IMM.
In prezent, sistemul cameral lucreaza la eloborarea unei strategii care sa-i permita sa-si dinamizeze activitatea in vederea promovarii sectorului IMM.
Alaturi de reprezentanti ai autoritatilor guvernamentale si ai asociatiilor de business, doamna Le Bail s-a intalnit si cu reprezentanti ai bancilor pe care i-a indemnat sa-si diversifice ofertele prin acordarea de credite pentru sustinerea IMM-urilor.
In finalul intalnirii s-a stabilit ca d-na. Le Bail sa se intalnesca in incinta CCIR cu reprezentanti ai unor IMM pentru a afla direct de la sursa care sunt problemele cu care acestia se confrunta.

Lasă un răspuns